Hvordan fastsættes kompensation ved flyforsinkelse?

De seneste år har der været en del retssager mellem flyselskaber og passagerer. Mange passagerer oplever nemlig, at der kan forekomme komplikationer ved ferien, hvis deres fly er forsinket eller aflyst. Har du ligeledes oplevet flyforsinkelser, men er du ligesom mange andre i tvivl om, hvordan du skal takle komplikationerne? EU Parlamentet har vedtaget en række regler på området, som omhandler dine rettigheder ift. erstatning eller kompensation. I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan kompensationen fastsættes ved flyforsinkelser.

Kompensation ved flyforsinkelser

En flyforsinkelse kan ske af mange årsager. Nogle af disse årsager ligger udenfor flyselskabets magt – dette er ofte ting som vind og vejr. Her er det ikke muligt af få kompensation, men ofte gør flyselskaberne alt for at få flyrejsen afviklet på den bedst mulige måde. Hvis det derimod er flyselskabet, som er skyld i forsinkelsen, kan du som passager få kompensation og/eller erstatning. Du kan være berettiget til kompensation på op til 4.500 km., hvis du bliver mere end 3 timer forsinket på vej til din endelige destination. Du kan også være berettiget til forplejning ved mere end 2 timers forsinkelse på en flyvning under 1.500 km, 3 timers forsinkelse på en flyvning over 1.500 km eller ved 4 timers forsinkelse ved en flyvning på mere end 3.500 km uden for EU.

Hvem skal du kontakte ved en flyforsinkelse?

Har du ved hjælp af ovenstående kompensationsregler undersøgt, hvorvidt du er berettiget til kompensation? Hvis du allerede nu ved, at du er berettiget til kompensation, skal du selv henvende dig direkte til flyselskabet for at kræve erstatning for forsinkelsen. Risikoen er dog, at flyselskabet hævder, at forsinkelsen skyldes særlige omstændigheder – også kaldet force majeure. Hvis du fortsat kræver kompensation eller erstatning for forsinkelsen og ikke mener, at den skyldes undskyldelige omstændigheder, kan du forfølge dit krav hos domstolene. Her skal du dog være opmærksomhed på, at du kommer til at betale en lang række retsgebyrer samt andre omkostninger. Hvis du vinder sagen, er det modparten, som dækker sagsomkostningerne.

Hvis du ønsker at retsforfølge flyselskabet, kan du kontakte en advokat for at høre om de forskellige muligheder. I nogle tilfælde vil det dog ikke kunne betale sig at alliere sig med en advokat, der typisk koster mere end selve kompensationen. Heldigvis findes der billigere alternativer, som typisk er lige så effektive ift. at få flyselskabet til at makke ret og betale det beløb, du har krav på.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *